juli 21, 2024

Bitcoin als beleggingsproduct

Iedereen in Nederland die het afgelopen jaar niet onder een steen geleefd heeft, zal van bitcoin gehoord hebben of in ieder geval cryptovaluta. Bitcoin is namelijk erg vaak in het nieuws te vinden en er zijn veel mensen die erover praten. Daarnaast zijn er ook steeds meer mensen die de stap wagen om ook geld te investeren in de bekende cryptomunt.

Wat is bitcoin nu eigenlijk?

Als je van de verhalen uit gaat van mensen die positief denken over bitcoin, dan zal het er naar alle waarschijnlijkheid overkomen alsof mensen er gemakkelijk geld mee verdienen. Echter worden positieve belegging ervaringen vaker en sneller gedeeld dan negatieve. Daarom is het verstandig om eerst eens na te gaan wat bitcoin nu eigenlijk is. Voordat je er zonder enige kennis bitcoin zal gaan kopen als belegging.

Bitcoin is een digitale munt

Bitcoin is een digitale munt, wat op zijn beurt ook bekend staat als cryptogeld. Wat overigens de naam is voor alle verschillende digitale munten, er zijn er inmiddels namelijk erg veel bijgekomen. Een digitale munt is ontstaan door cryptografie, door het versleutelen van een stukje computercode.

Er is geen organisatie die deze digitale munt beheerd zoals geld bij een bank. Bij bitcoin worden alle gegevens opgeslagen op een groot computernetwerk, welke ook wel de blockchain genoemd wordt. Elke transactie die met bitcoin plaatsvindt, zal resulteren in een nieuw stukje code over het gehele netwerk, waardoor het niet mogelijk is om deze te veranderen of te kraken.

Bitcoin minder consumentvriendelijk

Ondanks dat bitcoin vele voordelen heeft tegenover geld wat beheerd wordt door een organisatie, zijn er ook nadelen te vinden. Een van de grootste nadelen is dat men zelf verantwoordelijk is voor het beheren van bitcoin. Er is geen bank waar je terecht kunt als je bijvoorbeeld een foutje hebt gemaakt met het overmaken van bitcoin. Of nog erger als je bitcoins gestolen zijn kun je geen aanspraak maken op een bank. Het is dan ook aan te raden om alles dubbel te checken voordat je bitcoin beheerd, koopt of verkoopt.

Meer informatie op: Beursgenoten.nl