juli 20, 2024
bitcoin vs aandelen

Bitcoin vs. Aandelen: 4 verschillen waardoor je geld misloopt

Bitcoin vs. aandelen, wat is een betere belegging? In feite hangt dit helemaal van jou af. Zowel Bitcoin als aandelen kunnen veel rendement geven. Ze kunnen ook veel verlies geven. Toch zijn er aantal grote verschillen tussen Bitcoin vs. aandelen. Met dank aan de populaire aandelen website Happy Investors hebben we 5 grote verschillen opgesomd. 

Laten we beginnen!

Bitcoin vs. aandelen verschil 1: marktwaarde

Bitcoin is gigantisch. We naderen 2022 en haar marktwaarde bedraagt 938 miljard. Nog niet lang geleden stond de Bitcoin boven de $60.000 en was haar marktwaarde meer dan 1 triljoen! Dat is een duizelingwekkend hoog bedrag. Bij aandelen heb je alleen grote bedrijven die deze grens overtreffen, zoals Tesla, Apple, Alphabet en Microsoft. 

Hoe hoger de marktwaarde, hoe moeilijker het is voor een asset om in rendement te stijgen. Als de Bitcoin met 10% wilt stijgen, dan moet er dus 94 miljard extra geld bijkomen. 

Vergelijk dit eens met kleine aandelen die een marktwaarde van 1 miljard hebben. Indien daar 94 miljard bij komt stijgen zij met x94. Oftewel: 9500%. 

Dit is een groot verschil tussen Bitcoin vs. aandelen. Natuurlijk heb je dit aspect wel bij kleine altcoins. Dat is waarom kleine altcoins zo interessant zijn. Maar in tegenstelling tot aandelen zijn altcoins vooral berust op hype. Dit komt door een gebrek aan intrinsieke waarde.

Bitcoin vs. aandelen verschil 2: intrinsieke waarde

Aandelen koop je van echte bedrijven. Bedrijven die verlies of winst maken. Op basis van haar winst kan je berekenen hoeveel een aandeel kost. De totale som van assets en toekomstige winstgevendheid vormt de intrinsieke waarde. Op basis daarvan kan je berekenen of een aandeel gunstig geprijsd is. 

Hoeveel is een Bitcoin waard? Kost het $50 dollar om te maken, of kost het $60.000? Voorstanders zullen aangeven dat de Bitcoin evenveel waard is als dat het energie kost om te maken. Dus als Bitcoin miners, laten we zeggen, $40.000 kwijt zijn voor het maken van één Bitcoin, dan is dat haar intrinsieke waarde. 

Weet jij wat de intrinsieke waarde is van Bitcoin? 

Bij aandelen kan je dit eenvoudig berekenen. Daarom zijn aandelenbeleggers zo sceptisch over Bitcoin. Je kan simpelweg niet berekenen hoeveel het nu echt waard is. 

Dit is een groot verschil bij Bitcoin vs. aandelen. En dit maakt Bitcoin veel meer risicovol dan aandelen. 

Bitcoin vs. aandelen verschil 3: diversificatie 

Een derde groot verschil tussen Bitcoin vs. aandelen is haar diversificatie. Laten we Apple als voorbeeld nemen. Zij ontwikkelt meerdere producten: van iStores tot aan Apple Pay. Deze producten verkoopt zij wereldwijd. Dit zorgt voor diversificatie. Dat wilt zeggen: risicospreiding. Wanneer Apple Pay wordt afgeschaft door de regering, dan zal niet heel Apple in elkaar vallen. Immers, zij heeft andere verdienmodellen. Natuurlijk, de koers zal dalen maar het bedrijf gaat niet failliet. 

Een groot verschil tussen aandelen vs. Bitcoin is dat Bitcoin geen diversificatie heeft. Bitcoin heeft maar één functie: gedecentraliseerde betalingen via de blockchaintechnologie. Wanneer er een verbeterde functie komt, zoals bijvoorbeeld Solana, dan is dat een serieuze bedreiging voor de functionaliteit van Bitcoin. Ook wanneer overheden Bitcoin blokkeren, zal de munt in elkaar storten. 

Kortom: het gebrek aan diversificatie zorgt voor een verhoogd risico. Alsof je al je geld op één paard zet. Doe dat dus niet. 

Bitcoin vs. aandelen verschil 4: momentum

Bij Bitcoin heb je maar één momentum. Het gaat omhoog of omlaag. Dit is een groot verschil met aandelen. Wanneer sommige aandelen dalen (bv. technologie), dan kunnen andere aandelen stijgen (bv. grondstoffen). Bij Bitcoin en cryptomunten is dit nog niet het geval. Wanneer de markt pessimistisch is zullen alle cryptomunten dalen. Bij aandelen heb je echter verschillende investeringsmarkten. Zo heb je aandelen in technologie, maar ook aandelen in vastgoed, grondstoffen, financiën, en andere domeinen. Deze domeinen hebben geen perfecte correlatie op elkaar. Dus grondstofaandelen kunnen best met +1000% stijgen wanneer andere soort aandelen met -30% dalen. 

Een praktisch voordeel van aandelen vs. Bitcoin is dat je gebruik kan maken van het momentum. Zo kan je slechtlopende assets verkopen en cash overhevelen naar goedlopende assets. Op die wijze behaal je hoger rendement. 

Conclusie over verschillen Bitcoin vs. aandelen

Er zijn cruciale verschillen tussen Bitcoin vs. aandelen. Aandelen bieden veel meer diversiteit, mogelijkheden en risicospreiding. Ook wanneer we dit vergelijken met cryptomunten. Het risico bij Bitcoin ligt simpelweg hoger. Anderzijds is het natuurlijk het paradepaartje van de cryptowereld. Het gaat goed zolang het momentum sterk is. Maar bij een grote tegenslag kan de koers naar beneden kelderen. Iets wat veelvuldig is voorgekomen en ook gaat voorkomen. 

Hierbij is het verschil tussen Bitcoin vs. aandelen. Ook aandelenmarkten dalen en stijgen. Maar bij aandelen kan je wel slim geld alloceren binnen verschillende aandelensoorten. Zoals het aangetoonde voorbeeld van technologie- vs. grondstofaandelen. Kortom, je hebt meer mogelijkheden om meer rendement te maken. Bovendien is het risico lager doordat aandelen aantoonbare intrinsieke waarde hebben. Er kan worden berekend hoeveel een aandeel waard is. Bij Bitcoin blijft dit helaas nog onzeker.