mei 20, 2024

Waarom jij de boekhouding zou moeten uitbesteden

De administratie. Niet echt een geliefd onderwerp onder ondernemers. Je ziet het waarschijnlijk als tijdverspilling, maar toch is het erg belangrijk en ben je verplicht om ieder jaar een overzichtelijke administratie op te stellen. Als je onderneming groeit, zal ook je boekhouding gaan groeien. Je moet jezelf dan afvragen of je toch zelf de administratie blijft doen, of dat je het wilt uitbesteden aan een boekhouder.

Waarom is de administratie zo belangrijk?

Je hebt het ook vast wel eens eerder gehoord: de administratie is het belangrijkste aspect van je bedrijf. Maar waarom is dit eigenlijk zo? De administratie bevat niet alleen al je bedrijfsgegevens, maar deze vormt ook de basis van de jaarlijkse belastingaangifte. Als de administratie niet volledig is of niet goed ingevuld is bij de belastingaangifte, kan je hiervoor fikse boetes van de Belastingdienst krijgen. 

De boekhouding moet wel aan een aantal eisen van de Belastingdienst voldoen. Zo is het verplicht om een aantal onderdelen aan de administratie toe te voegen: urenregistratie, facturen, bankafschriften, reiskosten, bonnen. Maar de administratie is niet alleen belangrijk voor de Belastingdienst. Ook voor jou geeft het een goed overzicht. Je hebt namelijk alle inkomsten en uitgaven overzichtelijk op één plek.

Voordelen uitbesteden boekhouding

De boekhouding uitbesteden is een goede oplossing voor ondernemers die hun energie liever niet verspillen aan de saaie boekhouding. 

  • Je bespaart tijd

De administratie bijhouden kost nogal wat tijd. Als je de boekhouding uit handen laat nemen, kun je deze tijd besteden aan andere zaken die van het belang zijn voor het bedrijf. Of aan een avondje Netflix.

  • Je hoeft geen kennis te hebben

Als je de boekhouding laat uitvoeren door een specialist, hoef je je niet meer bezig te houden met fiscale zaken en alles wat hierbij komt kijken. Dit zal je veel hoofdpijn besparen.

  • Regelgeving

De regels binnen de administratie kunnen nogal vaak veranderen. Als je je hier ook nog mee bezig moet houden, kost dit je veel tijd en energie. De boekhouder is altijd op de hoogte van de veranderingen.

Vind een goede boekhouder in de zorgbranche

Als je hebt besloten dat je toch geen zin of tijd hebt om de boekhouding van je zorgpraktijk zelf te doen, is het van belang dat je een goede boekhouder in de zorg vindt. Dit is niet alleen belangrijk omdat deze de aangiftes voor je doet, maar ook omdat een boekhouder met je meedenkt en je indien nodig advies geeft. Je moet ook zeker nadenken over wat voor rol je de boekhouder geeft. Geef je de complete boekhouding uit handen of wil je toch nog iets zelf doen? Zoek ook een boekhouder in de zorgsector bij jou in de buurt, zo kun je snel eens een kopje koffie met elkaar drinken en financiële zaken bespreken.