mei 20, 2024
testament

Langstlevende testament, wat is dat?

Huisje, boompje, beestje. Veel mensen zijn hier naar op zoek. Dat klinkt leuk (en dat is het ook), maar het is wel goed om te weten wat er bij komt kijken. Misschien zijn jij en je partner al een poos samen en hebben jullie na een tijdje samengewoond te hebben behoefte aan een koopwoning. Van het een komt het ander en voor je het weet is het tijd om een (of meerdere!) kinderkamers in te richten. Op het moment dat er kinderen in beeld komen, is het goed om na te denken over het langstlevende testament. Nog nooit van gehoord? We leggen je in deze blog in samenwerking met notaris Tilburg graag uit wat het is! 

Het langstlevende testament

Wanneer jij en je partner al meerdere jaren samenwonen, bouwen jullie gezamenlijk iets op. Zo hebben jullie bijvoorbeeld een koopwoning, één of meerdere auto’s en andere waardevolle spullen in bezit. Waarschijnlijk willen jullie er nog niet over nadenken, maar wat moet er met de spullen gebeuren als één van jullie komt te overlijden? Dat is iets wat jullie regelen in het langstlevende testament. Het opstellen van zo’n testament doen jullie gezamenlijk bij de notaris. 

Partner en kinderen zijn erfgenaam

Wanneer jullie samen kinderen hebben en één van jullie komt te overlijden is het in het langstlevende testament zo geregeld dat de partner die overblijft samen met het kind (of de kinderen) erfgenaam is. De kinderen kunnen het erfdeel pas opeisen wanneer vervolgens de langstlevende ouder ook is overleden. 

Waarom is het goed om dit geregeld te hebben? 

Het regelen van een testament lijkt voor veel mensen een ver van hun bed show. In de bloei van je leven ben je immers niet bezig met de dood. Toch is het goed om samen een testament op te stellen. Het kan heel wat gedoe besparen. Stel: je kunt het niet goed vinden met je schoonfamilie. Bij het overlijden van je partner moet je samen met je schoonfamilie ineens ‘vechten’ om de bezittingen die je partner nalaat. Onze tip: stel een langstlevende testament op bij de notaris. Het voorkomt een hoop gedoe!